top of page


Stoof van kippendijen

Met een mooie dikke saus

 
Stoof van kippendijen

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

10

80

gemiddelde waardering 2 uit 5

4-6 personen

6 kippendijen

250 gram spekblokjes, gerookt

2 uien, gesnipperd

30 gram bloem

1 potje kippenfond

200 ml witte wijn

5 takjes verse tijm (en anders 1 theelepel gedroogde tijm)

2 blaadjes laurier

400 gram kastanjechampignons, in kwarten gesneden

Bosje peterselie, gehakt

2 eetlepels crème fraîche

1 kippenbouillonblokje

50 gram roomboter

Scheut zonnebloemolie

Zout en peper

Neem een pan met dikke bodem en een deksel die in de oven kunnen. Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de boter en de zonnebloemolie in de pan en bak op medium-hoog vuur de spekblokjes aan. Zodra deze gaan zweten en kleur krijgen, voeg je de uien erbij. Roer soms even om. Als de uien ook gaan zweten, schep je de uien en het spek met zo min mogelijk van het braadvet uit de pan en zet apart. Bak nu  in het braadvet de kippendijen aan beide zijden bruin aan en bestrooi met wat zout en peper. Haal deze uit de pan en zet apart.


Temper het vuur tot medium en voeg de bloem aan het bakvet toe. Roer om en laat een minuutje meebakken. Maak met een houten pollepel de aanbaksels los, deze geven veel smaak! Voeg dan de wijn toe en laat de alcohol verdampen (dit kun je ruiken). Roer steeds om, zodat de saus niet aankoekt. Voeg daarna de bouillon erbij. Zodra dit kookt, de kippendijen, ui en spekjes, laurierblaadjes, de tijm en het bouillonblokje erbij. Zet het deksel op de pan en schuif de pan 45 minuten in de oven.


Na die 45 minuten voeg je de champignons erbij en duw deze een beetje in de saus. Zet terug in de oven en laat een kwartiertje in de oven staan. Als het klaar is, de crème fraîche toevoegen en omroeren, verdeel dan de gehakte peterselie erover. Serveer in een mooie schaal of gewoon lekker met de pan op tafel.· Lekker met wat rode kool met appeltjes.

· Dopen met stokbrood, heerlijk!

· In plaats van wijn kun je ook cognac gebruiken, dat geeft weer een hele andere smaakbeleving.

· Als je het een dag van tevoren maakt, de champignons pas toevoegen bij het opwarmen en de peterselie net voor het serveren.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page