Butterchicken II
Romig en spicy
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
40
4 personen
Kip:
750 gram kippendijen
50 gram roomboter
Scheutje zonnebloemolie
1 citroen, sap en rasp
Zout en versgemalen peper
Marinade:
150 gram yoghurt
1 stuk gember, duimgroot, geraspt
5 teentjes knoflook. geraspt
2 theelepels komijnzaadjes
2 theelepels korianderzaadjes
2 theelepels garam masala
Saus:
75 gram roomboter
2 uien, in halve ringen
1 theelepel kardemonzaadjes
7 teentjes knoflook. geraspt
1 stuk gember, duimgroot, geraspt
2 rode pepers, fijn gehakt
2 theelepels garam masala
1 theelepel komijnzaadjes
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
1 blikje tomatenpuree
200 ml kokosmelk
1 kippenbouillonblokje
Handje vol vers gesneden munt
(Let op, de kip moet minstens 2 uur marineren!! Doe dit liever een avond van tevoren.)
Marinade:
Neem een koekenpannetje en bak hierin de garam masala, komijnzaadjes en korianderzaadjes even aan. Zodra het gaat geuren, doe je het in een vijzel en maal je het fijn. Doe vervolgens de specerijen in een ruime kom met de yoghurt, gember en de knoflook en meng alles goed door elkaar. Neem de kippendijen en marineer deze met het yoghurt mengsel. Zorg dat de kippendijen goed bedekt zijn met de marinade. Laat ten minste 2 uur, maar het liefst een hele nacht afgedekt intrekken in de koelkast.
Kip:
Neem een ruime pan met dikke bodem. Doe hierin de 50 gram boter en de zonnebloemolie. Braad de kippendijen op medium-hoog vuur aan alle kanten bruin. Bestrooi deze met wat zout en versgemalen peper en verdeel het citroensap en de rasp hierover. Haal uit de pan en zet apart.
Saus:
Neem weer een koekenpannetje en bak hierin de specerijen even aan. Zodra het gaat geuren, stort je de specerijen in een vijzel en maal je deze fijn.
Neem de pan waar je de kip in hebt aangebraden (met de aanbaksels, daar zit veel smaak in!) en laat hierin de boter smelten op medium hitte. Braad hierin de uien, maak de aanbaksels los en schep steeds om. Als de uien glazig zijn en een beetje bruin gaan kleuren, voeg je de knoflook en de gember toe. Laat dit een minuutje of 2 bakken terwijl je soms even doorroert. Voeg dan de specerijen, de tomatenpuree en de gehakte pepers erbij. Roer weer om. Blus af met de kokosmelk en doe het bouillonblokje erbij. Roer zodat je een mooie egale massa hebt. Voeg de kip bij de saus. Zodra de saus weer kookt, voeg je de helft van de gesneden munt erbij. zet je het vuur laag, maar wel zo dat de saus blijft pruttelen, en zet je het deksel op de pan. (Als je saus te dik is, kun je een klein beetje water toevoegen.) Laat een half uurtje pruttelen. Proef! En breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Strooi net voor het serveren de andere helft van de munt erbij en roer om. Ik serveer er nog wat verse munt, verse koriander, verse basilicum en wat verse pepers (alles fijngesneden) in bakjes bij, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.
· Lekker met geurige Basmatirijst of Naanbrood.