Donauwelle-taart
Welle betekent golf in het Duits
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
120
1 taart, 12-16 personen
Cake:
225 gram bloem
150 gram roomboter, op kamertemperatuur
150 gram suiker
3 eieren
8 gram bakpoeder (½ zakje)
3-4 eetlepels melk
Snufje zout
2 eetlepels cacaopoeder
1 potje ontpitte kersen (350 gram)
Puddingcrème:
500 ml melk
100 gram suiker
6 eieren, gesplitst
50 gram maizena
1 theelepel vanille extract
2 zakjes Klop-fix
200 ml slagroom
Voor de chocolade-topping:
100 gram kokosvet
100 gram pure chocolade
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel suiker
1 eetlepel melk
1 ei
Cake:
Neem een ruime kom en mix met de handmixer de boter tot een romige, schuimige massa. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe, mix steeds even door als je wat suiker hebt toegevoegd. Voeg dan één voor één de eieren erbij, ook nu weer steeds na elk ei even mixen.
Neem een andere ruime kom en doe hier de bloem, het snufje zout en het bakpoeder in. Roer dit door met een garde. Voeg dit bij het ei-boter-mengsel en mix goed door elkaar. Het moet als een cake-deeg zijn. Als het te ‘zwaar’ is, voeg je een beetje melk toe en meng je het nog even door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Neem een ruime (liefst vierkant) 24-24 cm. springvorm. Doe hier bakpapier op en vet het bakpapier en de zijkanten van de vorm in met wat bakspray of roomboter en bestuif het met wat bloem. Stort ongeveer de helft van het cakebeslag uit over de bakvorm en maak glad met een paletmes.
Doe het cacaopoeder en 2 eetlepels melk bij het achtergebleven cakebeslag en meng tot een egale massa. Verdeel dit over de bakvorm en strijk ook dit glad met een paletmes. Laat de kersen uitlekken en verdeel deze over het cakebeslag. Duw de kers een beetje in het beslag (zo ontstaan de ‘Wellen’, golfjes). Zet de bakvorm in de oven en bak deze 25 minuten. Zet na deze tijd de oven op hete lucht en verlaag de temperatuur naar 160 graden. Bak de cake vervolgens in 8-10 minuten gaar. Prik met een sateprikker of het midden ook gaar is. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.
Puddingcrème:
Neem een ruime steelpan en breng ondertussen de melk, het vanille-extract en de helft van de suiker tot bijna tegen de kook, maar zorg ervoor dat het niet meer kookt. Zet het vuur laag. Klop de eidooiers samen met de maïzena met een garde tot de maïzena opgelost is. (Het eiwit wordt niet gebruikt. Deze kun je invriezen en voor bijvoorbeeld een Pavlova of een andere taart gebruiken.). Voeg de rest van de suiker toe en klop tot een egaal mengsel.
Giet ongeveer een derde van de warme melk over het eidooier-mengsel en klop goed met de garde. Doe vervolgens terug in de pan en kook nog 4-5 min. op laag vuur tot een crème patissier. Blijf steeds roeren met de garde, zodat de bodem niet aankoekt. Haal de crème van het vuur en zet apart. Neem een ruime ovenschaal en stort hier de crème in uit. Dek af met vershoudfolie, zorg ervoor dat de folie de crème aan het gehele oppervlak raakt (anders krijg je een ‘vel’) en laat vervolgens volledig afkoelen in de koelkast tot gebruik.
Als de puddingcrème volledig is afgekoeld, klop je in een ruime kom de slagroom met de Klop-fix stijf. Spatel de puddingcrème door de slagroom en stort dit uit over de cake in de vorm. Maak het mooi glad met een paletmes en laat zeker een half uur rusten in de koelkast.
Chocolade-topping:
Neem een steelpannetje en doe hier de chocolade, suiker en het kokosvet in. Laat op laag vuur smelten en roer om zodat je een mooie egale massa hebt en de suiker mooi oplost. Neem een ruime kom en roer hier de melk en het ei, meng dit goed door elkaar met een garde. Voeg dan het kokos-chocolade-mengsel erbij en roer weer goed door elkaar met de garde, zodat je een mooie egaal en glimmend mengsel hebt. Laat iets afkoelen. Stort dit uit over de puddingcrème en verdeel het hier mooi overheen met een paletmes. Wacht een paar minuutjes, en maak vervolgens met een vork ‘golfjes’.
· Je kunt ook wat Kirsch of donkere rum over de cake sprenkelen voordat je de pudding erop doet.
· Geen Klop-fix? Week dan 2 gelatineblaadjes in koud water en voeg deze uitgeknepen toe als de pudding nog warm is en voordat je deze uitstort in de ovenschaal.
· Deze taart kost iets meer tijd doordat je tussendoor alles moet laten afkoelen, maar is zo de moeite waard!