top of page

Chocolade-overkill met Grand-Marnier en suikerviooltjes

Gewoon, omdat je ‘m verdient…!

Chocolade-overkill met Grand-Marnier en suikerviooltjes

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

60

gemiddelde waardering 2 uit 5

6-8 personen

550 gram bloem (gezeefd)

300 gram fijne kristalsuiker

200 gram chocolade (+72%)

1 eetlepel cacaopoeder

200 ml zonnebloemolie

200 ml water

300 ml sinaasappelsap (verse)

rasp van 1 sinaasappel

2 theelepels baksoda

1 eetlepel vanille-extract

snufje zout

scheutje Grand Marnier (de rode)

4 eetlepels frambozenjam 

boter om in te vetten

bloem om te bestuiven


topping:

100 gram pure chocolade

100 ml slagroom

scheutje Grand Marnier (rode)

viooltjes

2 eetlepels fijne kristalsuiker

1 eiwit, losgeklopt

Neem een kleine steelpan en smelt hierin de chocolade. Verwarm de oven voor op 150 graden.  Neem 2 kleine ronde bakvormen, doe hier een bakpapiertje in en smeer in met wat boter en daarna bestrooien met wat bloem.


Neem een kom, doe hierop een zeef en daarin de de bloem, cacaopoeder, baksoda en het zout. Doe vervolgens de suiker erbij en meng alles goed door elkaar met een garde. Doe vervolgens de olie, het water, sinaasappelsap, vanille-extract en het sinaasappelrasp  erbij en meng alles goed door elkaar. Doe hier vervolgens de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij en meng goed. Verdeel het beslag zo gelijk mogelijk over beide bakblikken. Schuif deze vervolgens in de oven en bak de taarten in ongeveer 50-60 minuten gaar. (Ze moeten nog een beetje 'nat' zijn als ze uit de oven komen.) Laat de taarten op een rooster afkoelen.


Neem een viooltje, bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt eiwit en druk het licht aan in de fijne kristalsuiker. Leg op een bakpapiertje te drogen. (Zoveel je er wilt om de taart te garneren.)


Als de taarten zijn afgekoeld, kun je de chocolade smelten in een kleine steelpan en hier de slagroom aan toevoegen. (eventueel met nog een klein scheutje Grand Marnier.)


Snijd van de taart die je als bodem wilt gebruiken aan de bovenkant recht af. Snijd bij de taart die je als bovenste wilt gebruiken de onderkant een klein stukje recht af. Als je wilt kun je de de bovenkant van de onderste taart en de onderkant van de bovenste taart besprenkelen met Grand Marnier. Je kunt de bovenkant van de onderste taart besmeren met wat frambozenjam. Plaats vervolgens de bovenste taart op de onderste en bestrijk met een klein paletmes de topping van gesmolten chocolade en slagroom. Garneer af met de gesuikerde viooltjes.

 


N.B. De Grand Marnier is optioneel, net als de topping of de gesuikerde viooltjes, maar is wel erg lekker en het ziet er meteen spectaculair uit, terwijl het niet heel veel extra tijd of moeite kost. Een echt verwenmomentje als alles erop en eraan zit! Inplaats van frambozenjam, kun je ook een andere jam, bijvoorbeeld aardbeienjam of abrikozenjam, nemen. Of gewoon slagroom kloppen en die ertussen doen.


Heb je geen viooltjes? Je kunt ook rozenblaadjes of andere bloemetjes gebruiken. (en dan ook leuk om rozenjam te gebruiken in het midden van de taart...)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page