top of page

Mosselsoep met peterselie-olie

Lekker met een zelfgemaakt dikke crouton

Mosselsoep met peterselie-olie

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

15

gemiddelde waardering 2 uit 5

8-10 personen

2 kilo mosselen

2 visbouillontabletten

300 ml witte wijn

2 bosjes peterselie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperste

6 tenen knoflook, gekneusd

100 gram bloem

100 gram boter, en nog een beetje

200 ml slagroom

200 ml zonnebloemolie

Maak de mosselen schoon en was de peterselie. Neem een ruime pan, doe hierin 1 bosje peterselie en de gekneusde teentjes knoflook. Doe hier vervolgens de mosselen bij en de wijn. Breng het geheel aan de kook. Laat de alcohol verdampen (dat kun je ruiken), schud de mosselen om, en laat even koken met het deksel op de pan.

Giet het kookvocht af en vang het op in een kom. Haal de mosselen uit de schelp en bewaar deze in een bakje.

Neem een ruime pan, doe hierin een klontje boter en fruit hierin de gesnipperde ui en de geperste knoflook. Blus af met het kookvocht van de mosselen. Vul de pan aan met 2 liter water, doe hierin de visbouillontabletten en breng het geheel aan de kook. Temper het vuur zodra het kookt. Neem een kleinere pan en smelt hierin de 100 gram boter. Als het gesmolten is, de bloem erbij doen en mengen met de boter op medium vuur. Laat dit een minuutje of 2-3 zachtjes koken. Neem een paar een paar opscheplepels van de bouillon en meng dit met een garde goed door elkaar. Schenk het vervolgens bij de bouillon terwijl je goed blijft roeren met de garde. Doe hier vervolgens de slagroom bij. De mosselen kun je hier nu ook aan toevoegen. Proef, en breng eventueel met wat extra zout en witte peper (voor de kleur) op smaak.

Doe de zonnebloemolie in een hoge mengbeker en doe het laatste bosje peterselie hierbij. Mix alles goed met de staafmixer.

Schenk de soep in een kom en verdeel hierover met een eetlepel wat van de peterselie-olie.

Voor die dikke crouton neem je een dikke snee (zuurdesem-)brood. Smeer deze in met een gekneusd teentje knoflook en smeer hier vervolgens wat roomboter op. Even op de grill, in een koekenpan of een hete oven met de gril aan…

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page