top of page
  • Monique Jansen

Géén Paas-kookstress I

Want vandaag geef ik je, net als de komende blogs, een aantal tips met wat je voor de Paasdagen klaar zou kunnen maken. Het ene recept is iets moeilijker dan het andere, maar de meeste zijn hufterproof om jou (en mij) veilig en lekker de Paasdagen door te krijgen 😉. Ik begin dit blog met een hapje dat echt gemakkelijk is, een Zalmhapje. Door het gebruik van spring roll-vellen (en als je dat niet kunt vinden, filodeeg. Dat is ook kant en klaar te koop) en roomboter, krijg je een mooi krokant ‘bakje’ met een lekkere vulling van onder andere warmgerookte zalm. Echt, appeltje-eitje! De meeste tijd ben je kwijt aan het invetten van de velletjes.

Voor de uitslovers onder ons, zou je een keer zelfgemaakt Advocaat kunnen maken. Die is zoveel lekkerder dan gekochte advocaat. Dit vergt wel iets meer tijd en roerwerk, maar dan heb je ook echt wel een lekker op te lepelen-‘drankje’. Serveer het in een leuk glaasje met een toefje slagroom erop, en het ziet er al uit als een feestje. Voor een Paasontbijtje: Eitje op bladerdeeg. Ziet er ook al mooi uit op een ontbijt/brunch-bordje. Deze kun je alleen niet echt van tevoren klaar maken. Maar is binnen no time ovengereed. Het volgende hapje is voor de brunch of Paasborrel; De Italiaanse kaastaartjes. Deze kun je juist wel weer een dag van tevoren voorbereiden, en hoef je net voor het serveren alleen nog maar in de oven te schuiven. Als je deze niet als éénhaps-hapje wilt hebben, maar als klein lunchgerechtje, neem je gewoon dezelfde hoeveelheden, maar gebruik je een groter vormpje. Beetje groene salade erbij en je hebt een mooie voorafje of (tussen-)gang in de gerechtjes.

Ga je liever voor nóg een hapje, dan kan ik de Blini’s adviseren. De blini’s kun je ook van te voren maken, en hoef je alleen nog maar net voor het serveren met het beleg op te leuken. Zoek je nog een leuk en makkelijk soepje? De Courgettesoep met gerookt spek kun je een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast (als die is afgekoeld op kamertemperatuur). De Croutons en het spek kun je ook een dag van tevoren maken en bewaren in een tuppertje. Soepje opwarmen en garneren met het spek en/of de croutons en elke gast zal blij zijn. Geen zin in spek? Vervang dan het spek door Hollandse garnaaltjes, of serveer het gewoon met een lepeltje crème fraîche. Maak hier een mooi stapeltje van in het midden van het bord of de kom.

Natuurlijk mogen Gevulde eitjes niet ontbreken bij de Paasbrunch/Paaslunch. Ook deze kun je van tevoren klaarmaken en afgedekt bewaren in de koelkast totdat je deze wilt serveren, en dan het laatste beetje groen of zalmeitjes er op garneren. Geen zin in gepriegel? Maak dan een Eiersalade. Daar kun je hufterproof met je mes/vork tekeer gaan. Als je de eiersalade dan met wat groen en wat garnering (denk aan gehakte peterselie, stukjes augurk, zilveruitjes, dotjes mayonaise) versiert, ziet het er bij het serveren in elk geval heel leuk uit! De smaak is sowieso goed.

Voor de echte uitslovers die van zoet houden: De Charlotte met frambozen. Ook een dag van tevoren klaar te maken. Door het lint met strik om de taart heb je pas echt een showstopper! Niet moeilijk, maar wel een beetje netjes werken, hoewel dat ook weer niet heel spannend is. Het spannendste is het de suikerkant van de lange vingers allemaal de juiste kant op te zetten. Ja, je kunt de lange vingers ook zelf maken, maar neem van mij aan dat de taart met gekochte lange vingers echt al genoeg ‘ohs’ en ‘ahs’ teweeg zal brengen. Zondag meer inspiratie met wat je ook zou kunnen maken. Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar ik heb tijdens het schrijven alweer trek gekregen!




43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page